18 Mart 2010 Perşembe

KAKTÜS TUTKUSU

Kaktüsler kendine özgü yapıları, muhteşem çiçekleri, özel yaşam istekleri ile diğer bir çok bitkiden ayrılan çok özel bitkilerdir. Bitkiler dünyasında Kaktüs familyası (familia Cactaceae) vasküler, çift çenekli ve çiçekli bitkiler olarak yer alan familyadır. Her kaktüs bir sukulent ancak her sukulent bir kaktüs değildir. Kaktüsler bol ışığı seven bitkilerdir. Bir çoğu sabah ve öğleden sonra direkt güneş ışıklarını tolere edebilir ancak çok azı öğlen güneşinden hoşlanır. En uygun yer bol ışıklı ama öğlen güneşinden sakınılan bölgelerdir. Kaktüsünüzde tüy ne kadar çoksa güneşe dayanıklılığı o oranda fazladır. Unutmayalım ki direkt gelen kuvvetli güneş ışıkları, kuraklığa dayanıklı bu bitkilerde bile önemli güneş ışıkları yapabilir. Kışın ise ışıktan daha önemli unsur ısı ve nemdir. Farklı türlerin düşük ısı toleransları da farklı olabilir. Genel kural bitkinin kış döneminde sıfır derecenin altında ve yağmur alan bir yerde tutulmamasıdır. Hassas olan türler mümkünse iç mekanlarda diğerleri ise açık ama yağış almayan bölgelerde tutulmalıdır. Önemli unsur, kaktüsleri kışın soğuk dönemde sudan ve nemden uzak tutmaktır.

Ülkemizde kaktüsler Ekim-Kasım ayları sonundan, Şubat Mart ayı sonuna kadar kış boyunca, dinlenme yani uyku dönemindedirler. Türlere göre değişmekle birlikte tek istekleri 5-15 derece ısı, kuru rutubetsiz bir ortam ve yeterli ışıktır. Ülkemiz şartlarında ilk sulama Mart sonu-Nisan ayı içinde ılık bir havada ılık su ile sabah saatlerinde, püskürtme şeklinde yapılmalıdır. Bu işlem bir kaç gün aralıkla bir kaç defa yapılabilir. Esas sulama 10 gün sonra, iyi kalitedeki sularla yapılmalı ve 10'ar gün ara ile hava şartlarına bağlı olarak tekrarlanmalıdır. Sıcak yaz günlerinde sulama aralığı daha kısa süreli olabilir. Temel kural saksı toprağı kurumadan yeni bir sulamanın yapılmamasıdır.

Ekim-Nisan (kış uykusu-dinlenme dönemi) = Serin ve kuru ortam, yeterli ışık, saksı değişimi
Nisan-Eylül (gelişme-çiçek dönemi) = Uygun sulama, bol ışık, gübreleme programı, zararlılarla mücadele, kışa hazırlık


Kaktüsler; dikenlerden gelen gizemli halleri ve muhteşem çiçekleri ile harikadırlar. Bir kere kaktüsünüz olmaya görsün :) yeni bir tutkuya yelken açmaya hazırsınız demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder